Stilte en rust

Het is winter en de natuur ligt boven de grond een beetje stil. De bomen hebben hun bladeren laten vallen en de dieren putten uit hun wintervoorraad. Een mooie tijd om ook voor jezelf stilte en rust in te bouwen.

Dat kun je doen door weinig tot geen prikkels van buitenaf toe te laten. In deze tijd van corona voor sommigen wat makkelijker om te doen dan voor anderen die met veel mensen in huis zitten. Maar als je wat stilte in zou kunnen bouwen, bijvoorbeeld door in je eentje te wandelen, je even terug te trekken in een kamer, een beetje uit het raam staren of door te mediteren, komt dit je ten goede. Als er weinig prikkels van buitenaf komen gaat je aandacht als vanzelf naar binnen, naar jezelf. En dan kun je voelen hoe het met je gaat: is er iets waar je je gedachten over heen moet laten gaan, ben je de dingen aan het doen die goed voor je zijn, is er iets wat je beter kan laten of anders kunt doen? Als je de stilte ingaat dan creƫer je tijd om deze vragen op te laten komen en beetje bij beetje te voelen hoe het met je gaat en wat er bij jou speelt. Niet alleen je geest, maar ook je lichaam is hiermee gebaat.

Zoals de natuur nu ondergronds bezig is ter voorbereiding op de lente, het ontspruiten van de prachtige natuur, kunnen deze gevoelens en gedachten bij jou ook leiden tot verandering en vernieuwing. Door dagelijks een moment van rust te nemen blijf je beter bij jezelf en datgene wat goed voor jou is. Dit komt niet alleen jou ten goede, maar ook de mensen om je heen. Hoe beter jij jezelf kent en erkent, hoe meer je dat uitstraalt.